Kreeft appel-curry, bara, aromaten en bosui
Kreeft met appelcurry

voor 4 personen
2 Europese kreeften à 600gr
1 rode peper
½ bol knoflook
2 sjalotten
50g boter, koud en in blokjes
olie om in te bakken
peper
zout

Verwarm de oven voor op 100 graden. Stoom de kreeften 3 minuten in de oven en spoel ze daarna koud. Snij de peper, knoflook en sjalot fijn.
Halveer de kreeften en hak de poten in door met een mes in de ‘knieschijf’ van de kreeft te drukken, dan kan het vlees eruit gehaald worden. Geef met de achterkant van het mes een tik op de schaar van de kreeft, dan barst ie open en kan het vlees eruit gehaald. Doe olie in de pan en bak de kreeften op hoog vuur met de kruiden (sjalot knoflook en peper).
Vervolgens boter toevoegen, kreeft omdraaien en boter eroverheen scheppen.
Kruiden met peper en zout. Lak de kreeften staart af met de olie van de aromaten.

Kerrie-massala saus

3 granny smith appels
1l appelsap
1 banaansjalot
4 gr kerrie massala
mespuntje kurkuma
klont koude boter
2 lepels mango-chutney, verkrijgbaar in de toko

Schil de appels en haal met een pommes parisienne boor mooie ronde appelballetjes uit de appel. Reken 1 balletje per persoon. Snij de appelrestanten fijn voor de saus. Bak de sjalot aan met de kerrie massala, kurkuma en de fijngesneden appels. Blus dit af met appelsap en voeg de mango-chutney toe. Laat dit vervolgens 2 uur trekken en haal het dan door een zweef. Laat dit dan inkoken op hoog vuur en bind het in met een klontje koude boter.
Bak de appel ballen goudgeel, blus ze af met een beetje saus en gaar ze zachtjes.

Aromaten

1/6 knolselderij
½ winterpeen
½ courgette
1,5 sjalotten, gesnipperd
1 teen knoflook, gehakt
½ eetl. kerrie massala
mespunt kurkuma
1 theel. gemalen komijn,
½ theel. gemalen laos
½ theel. medina kruiden
½ theel. ras el hanout
olijfolie

Snijd de knol, wortel en courgettes in stukken. Bak de sjalot en knoflook aan met de fijngesneden groenten. Voeg dan de specerijen toen en laat het geheel aanzweten. Voeg vervolgens de olijfolie toe zodat alles onderstaat. Haal het dan van het vuur en laat de specerijen intrekken.
Optioneel: ziltige zeegroenten en daslookbloemen voor de garnering

Voor de presentatie:

Leg een halve kreeft op een bord, leg er een appelbolletje bij, schep een lepel aromaten ernaast en de kerrie-massala saus eroverheen. Garneer het geheel naar smaak met lamsoren of zeekraal.
Bosui puree
Benodigdheden:
Bosui 1
Aardappel la ratte 100 gram
Boter 50 gram
Melk 0,5 dl

Kook de aardappelen gaar met zout en wrijf deze door. Snij het groen van de bosui fijn en laat deze in de boter trekken. Blend de boter totdat die groen wordt en voeg melk hieraan toe. Voeg dit bij de doorgewreven aardappelen om deze smeuig en gladde puree te maken.